'דלתות נפתחות' - יום עיון לזכרו של אנדרה היידו

א, 5 מרץ 2017, 13:00

עורך ומנחה: מיכאל וולפה

יאיר היידו, ינעם ליף, חיים פרמונט, מירה זכאי, מיה שביט, ראלי מרגלית, אביה קופלמן, אדווין סרוסי, עודד זהבי, גדעון לבינסון, אסף שלג

יום העיון הוא חלק משבוע הפרויקטים של החוג לקומפוזיציה, ניצוח וחינוך מוסיקלי

11:00 התכנסות וכיבוד קל

11:15 ינעם ליף – דברי פתיחה

11:30 אסף שלג – שיבות דיאלקטיות וכלים עבריים שבורים; בתי הגידול של היידו בשנות השישים והשבעים (כעשרים דקות).

11:50 סרט קצר: אנדרה מספר על זולטן קודאי.

12:00 מושב ראשון:

מירה זכאי – בין ״לאן שוחים דגי הסלמון״  ועד ״דלתות נפתחות״ - חמש עשרה שנה של דיאלוג מתמשך (כעשרים וחמש דקות).

עודד זהבי – להיות תלמיד של אנדרה: על עבודתו עם אנדרה היידו על יצירתו 'ל.ח.מ – רקוויאם מלחמה ישראלי' (כעשרים וחמש דקות).

דיון פתוח בעקבות שתי ההרצאות  (כעשרים וחמש דקות).

13:15 הפסקה לארוחת צהריים

14:15 שני סרטים קצרים: אנדרה מתאר את תהליך הכתיבה שלו, קטע מתוך האופרה 'יונה'.

14:30 מושב שני:

גדעון לבינסון – אנרכיזם קונסטרוקטיבי במורשתו של אנדרה היידו
(כעשרים וחמש דקות).

מיה שביט – הנביא והעפרוני: על הפקת הבכורה של האופרה 'יונה'
(כשלושים דקות, כולל הקרנת קטעים מהאופרה).

דיון פתוח בעקבות שתי ההרצאות (כעשרים וחמש דקות).

15:45 הפסקה קצרה

16:00 שני סרטים קצרים: חזרה של אנסמבל 'האומן חי', אנדרה מספר על התקופה התוניסאית שלו.

16:15 מושב מסכם: חיפוש אחר שורשים – מהן מהותו ותכליתו?

שיחה עם יאיר היידו, אביה קופלמן, אדוין סרוסי, ראלי מרגלית, חיים פרמונט
(כעשר דקות לכל דובר, ולאחר מכן דיון).

17:45 דברי סיכום ופרידה (כעשר דקות).

18:00 סרט אחרון: אנדרה היידו ואריה ורדי מנגנים ווריאציות על שיר חסידי (כחמש דקות).

אנדרה היידו

יום העיון הפותח את שבוע הפרויקטים של החוג לתורת המוסיקה, קומפוזיציה וניצוח באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים מוקדש השנה לזכרו של חתן פרס ישראל, המלחין אנדרה היידו ז"ל, אשר הלך לעולמו בקיץ האחרון. באופן סמלי נערך יום העיון ב 5 במרץ, יום הולדתו של היידו.

אנדרה היידו עלה ארצה והשתקע בירושלים, בה הקים את משפחתו ובה יצר ולימד. היידו היה מורה בולט ופעיל באקדמיה למוסיקה בירושלים במהלך שנות השבעים והשמונים, ובשנות התשעים היה הרוח החיה בהקמתה של המגמה למוסיקה בבית הספר למדעים ולאמנויות בעיר. בתאטרון ירושלים, במרכז למוסיקה, באולם ימק"א בוצעו מרבית הבכורות של יצירותיו, והוא היה דמות ידועה ומשפיעה בקרב יושבי העיר. בתחילת המילניום הקים אנדרה יחד עם תלמידיו את אנסמבל האומן ח"י, אשר היה החלוץ שלפני המחנה בהקמתן של להקות והרכבי מוסיקת עולם ומוסיקה יהודית בארץ. בשנים האחרונות היה גם שותף פעיל בהקמתה של האופרה הירושלמית, חזר ללמד באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, ואף הנחה קורסים וסדנאות בכמה מן המכללות ברחבי הארץ. כל הפעילות הענפה הזו של אנדרה היידו, איננה אלא חלק מפעילותו הפדגוגית, המחקרית והיוצרת באוניברסיטת בר – אילן, בבית הספר הגבוה למוסיקה באוניברסיטת תל אביב, בהרצאות ובסדנאות למורים לנגינה וליצירה ברחבי הארץ מן הגליל ועד הערבה, מערי החוף ועד ליישובי יהודה ושומרון. מורשתו של אנדרה היידו כוללת מפעל יוצר של יצירות מוסיקליות רבות, כמו גם יצירה פדגוגית ענפה, אשר נוכחת בחיי היומיום של החינוך המוסיקלי בארץ. לכל אלה יש להוסיף את הסרטים שהופקו על חייו ועל אישיותו היוצרת, כמו גם מספר ניכר של תכניות טלוויזיה, בהם השתתף, בעיקר אלה שבסדרת 'אינטרמצו' שבעריכתו והנחייתו של פרופסור אריה ורדי. מכל עשייתו המגוונת עולה חזון פורץ דרך, חסר גבולות, פתוח למגוון רחב מאד של ערכים, של סגנונות של דרכי חשיבה.

למשהו מכל אלה מבקשים אנו לתת ביטוי בכנס זה.