פורום תיאורטיקנים בנושא "שירת ציפורים ומוסיקה"

ג, 7 יוני 2016, 17:00
חדר 304

פרופ' עופר טשרניחובסקי, מחשובי החוקרים בעולם בתחום ציפורי שיר, הוא ראש המעבדה לציפורי שיר באוניברסיטת ניו יורק (City University New York). המעבדה שבראשותו חוקרת מנגנונים של למידת שיר בקרב ציפורי- שיר. באופן דומה להתפתחות שפה בקרב בני אדם, ציפורי השיר לומדות לחקות תבניות צליל מורכבות בתקופה מוקדמת של התפתחותן. לאחר תום תקופה זו, ציפור השיר איננה יכולה ללמוד שירים חדשים על ידי חיקוי. הסיבה לתופעה זו איננה מובנת די צורכה. המעבדה חוקרת את המנגנונים המוחיים השונים האחראים ללמידה קולית לאורך כל התקופה שבה מגבשת ציפור השיר את הרפרטואר האופייני לה. המעבדה עוסקת גם בחשיפת המנגנונים הפיזיולוגיים והמולקולאריים (המומחשים בביטוי גנטי-   gene expression) המאפשרים למידת שיר מורכב בקרב ציפורי שיר.

מה הופך את שירת הציפורים לנעימה כל כך לאוזניים אנושיות?

בני אדם וציפורים חולקים את היכולת המופלאה והנדירה ללמוד ולחקות שירים ומקצבים מורכבים. בהרצאה יובאו עדויות לשיווי משקל מוסיקלי בשירת ציפורים. כמו במוסיקה, בשירת ציפורים נשמר איזון בין חזרתיות לבין חדשנות. בהרצאה יוצגו עדויות ללימוד קצב בקרב ציפורי שיר, בעזרת ניסויים מדעיים מבוקרים כשהציפורים מגיבות לקריאות קצביות של ציפור רובוטית. תוצאות ניסויים אלה מדגימות קווים אסטטיים משותפים בין מוזיקה לבין תקשורת קולית בקרב בעלי- חיים.