25 שנה למופע "שיר ארץ" - מחווה לפרופ' מנחם ויזנברג

זמרים - יאיר אפשטיין, לי גנור, סיגל חמיידס, זיו שליט, אנה שפיץ
תזמור - סטודנטים מצטיינים מהמחלקה ליצירה רב-תחומית

הפרויקט ממומן בחסות הקרן לעידוד היצירה של אקו"ם

הפקולטה למוסיקה רב-תחומית באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים בשיתוף אנסמבל "מיתר" חוברים יחדיו לציון 25 שנה לאחד האירועים המוסיקליים המשמעותיים בתולדות המוסיקה הישראלית, הבכורה ל"שיר ארץ", שירים ישראליים בעיבוד אמנותי, בביצועם של מירה זכאי ומנחם ויזנברג, אירוע אשר פתח את פסטיבל ישראל 1988. הקונצרט החגיגי שבא לציין מלאות 40 שנה לכנון מדינת ישראל, ונקרא מ"שירי ארץ אהבתי", פתח את פסטיבל ישראל בשנת 1988 ושודר בשידור ישיר ב"קול המוסיקה". זמן קצר לאחר הקונצרט הושק הדיסק "שיר ארץ" שתיעד את הקונצרט הזה. רוב השירים שבוצעו בקונצרט היו עיבודים אמנותיים לשירים קנוניים של הזמר הארצישראלי, פרי עטו של פרופסור מנחם ויזנברג. שנים עשר מעיבודים אלו יצאו לאור בהוצאת המכון למוסיקה ישראלית בחוברת הנקראת "שנים עשר שירי ארץ", והפכו מאז לנכסי צאן ברזל של רפרטואר המוסיקה האמנותית הישראלית. עיבודים אלו ממשיכים להיות מושמעים מעל בימות הקונצרטים בארץ ובעולם.

הפרויקט שלפנינו, הוא תזמור השירים וביצועם במבט עכשווי. את התזמורים תזמרו סטודנטים מצטיינים מהמחלקה ליצירה רב-תחומית, ואת השירים מבצעים בוגרים וסטודנטים בולטים מהמחלקה לזמרה רב-תחומית. הפרויקט מלווה בהדרכה צמודה מר רפי קדישזון, ראש מחלקת יצירה רב-תחומית והמנצח מר זיו קוז'וקרו שינהל מוסיקלית את הערב. ההרכב הכלי שמבצע את התזמורים מורכב מחברי אנסמבל "מיתר" – מההרכבים הקאמריים המובילים בארץ.

השילוב בין הסטודנטים בפקולטה למוסיקה רב-תחומית באקדמיה בירושלים לבין אנסמבל "מיתר" מאפשר לסטודנטים עבודה מודרכת בתחום העיבוד והביצוע האמנותי של מיטב הזמר העברי, תחום שעליו אמון פרופ' ויזנברג אשר בדרכו הייחודית התווה גם את דרכה של הפקולטה וגם את התפתחותו של העיבוד האמנותי לזמר עברי. התלמידים התנסו בחוויה לימודית חד פעמית הטביעו את חותמם בתולדות היצירה הישראלית המקורית. אנסמבל "מיתר" אמון על ביצוע של מוסיקה ישראלית עכשווית, והצטרפותו לפרויקט מאפשר ביצוע ברמה הגבוהה ביותר לעבודות התלמידים.
בנוסף לתזמורים תבוצע גם יצירתו של מנחם ויזנברג "Primus Inter Pares"– "ראשון בין שווים" לשמונה נגנים, המבוססת על שלושה שירי לדינו. היצירה מתכתבת עם נושא העיבוד האמנותי, אך הולכת כמה צעדים רחוק יותר, ומראה, בהשראת רוחו של בלה ברטוק, כיצד שיר העם עובר מטמורפוזה והופך לתבנית יסוד ממנה נגזרת יצירה מקורית שלמה.