ערב הוקרה לפרופ‘ אמריטוס יהואש הירשברג לכבוד יום הולדתו ה-80

יום רביעי, 9 ינואר 2019, 18:00
אולם 231 (רוזי ורון)

ברכות: פרופ' ינעם ליף, נשיא האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים

מאיה גולן, סופרן, לירון גבעון, סופרן , איתי קימל, צ'לו (האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): קצ'ה מאת ג'ררדלו דה פירנצה  Tosto che l’alba  (עם עלות השחר)

פרופ' דורית טנאי, אוניברסיטת תל-אביב: בלדה מס' 25 מאת גיום דה מאשו לאור מחקרו של יהואש הירשברג

עידית שמר, חליל בארוק, פרופ' דוד שמר, צ'מבלו (האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): קרל פיליפ עמנואל באך: סונטה בסול מינור לחליל ולצ'מבלו אובליגטו

פרופ' בלה ברובר-לובובסקי (האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): המוסיקאים שמחוץ לקאנון

ד"ר זכריה פלווין (האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): לודויג ון בטהובן: סונטה לפסנתר אופ' 22, פרק שני

ד"ר מיכל טל (בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה, אוניברסיטת תל-אביב): פרנץ שוברט אימפרומפטו אופ' 142 מס. 2

פרופ' מיכאל וולפה (האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): בין ורדי לבין בן חיים

רואי דיין (האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): פאול בן חיים: סונטה לכינור סולו בסול מינור בעיבוד למנדולינה, פרקים שני ושלישי

עינת אברהם  סופרן,רינתיה נסים מצו סופרן, צבי זמל, פסנתר(האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים): פאול בן-חיים: שני שירים מתוך המחזור "בין הדסים":

"את בין עצי עדן" (יהודה הלוי)

"יונתי בחגווי הסלע" (שיר השירים ב' 14)

תגובות: פרופ' אמריטוס יהואש הירשברג

קורות החיים של פרופ' יהואש הירשברג:

יהואש הירשברג נולד בשנת 1938 בתל אביב, למד בבית הספר היסודי "אחד העם", ובשנת 1955 סיים לימודים תיכוניים בבית הספר "תיכון חדש". בשנים 1955 ˗ 1958 למד באקדמיה למוסיקה בתל אביב במחלקת כינור ולאחר מכן במחלקה לתיאוריה וקומפוזיציה (סיום 1962(. מלכתחילה מצא עניין מיוחד בלימודי תולדות המוסיקה ותיאוריה (בקורסים של הרצל שמואלי, א.א. בוסקוביץ', ומרדכי סתר). במקביל (1958 ˗ 1961) שירת בצה"ל, תחילה ככתב צבאי בעתון "במחנה גדנ"ע" ולאחר מכן כעורך תכניות מוסיקה בגלי צה"ל (בפיקוד רס"ן בנו צור). תפקיד זה קירב אותו אל תחום הסברת המוסיקה והפגיש אותו עם תחומי הזמר העברי והמוסיקה הישראלית הפופולארית ועם המוסיקה הקלה שתפסה אז מקום חשוב בשידורי התחנה.

בשנת 1966 נסע ללימודי המשך במחלקה למוסיקה באוניברסיטת פנסילבניה, שם הוצעה תכנית עשירה של לימודי מוסיקולוגיה, והתמקד בקורסים במוסיקה של ימי הבינים והרנסנס, ופליאוגרפיה (פרופ' נורמן סמית, פול אבנס, ג'יימס האר, הרולד פאוארס ואלוין ג'ונסון). בשנת 1969 קיבל את תואר המוסמך ושנתיים לאחר מכן השלים את הדיסרטציה לתואר דוקטור בפילוסופיה בנושא "המוסיקה של המאה הארבע עשרה בצרפת – מחקר סגנוני" בהנחייתו של פרופ' סמית.

בשנת 1971 שב ארצה לאחר שקיבל מינוי כמרצה בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית ונמנה בין מוריו הראשונים של החוג החדש. באותה השנה החל ללמד תולדות המוסיקה וקורס "מוסיקה ישראלית" באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, שם התמיד עד לשנת 1997. במקביל ערך תכניות מוסיקה ב"קול ישראל".

בשנים 1980˗1984 כיהן יהואש כראש החוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית. עד שנת 1992 הועלה לדרגות מרצה בכיר, פרופ' חבר ופרופ' מן המנין. בשנת 1985 נענה פרופ' הירשברג לפניית הדיקן למדעי הרוח להקים את התכנית ללימודים כלליים בפקולטה (אשר לימים נקראה "התכנית הרב תחומית") ועמד בראש תכנית זו עד לשנת 1991.

יהואש הירשברג חקר את ההיסטוריה והסוציולוגיה של המוסיקה האמנותית ביישוב ובישראל. בתחום זה ביצע יהואש הירשברג עבודה חלוצית במקורות הראשוניים. לימודיו באקדמיה הביאו אותו במגע אישי עם חשובי יוצריה של המוסיקה הישראלית האמנותית בראשיתה.

תחום חדש שהעסיק את יהואש הירשברג במשך תקופה ארוכה היה הקונצ'רטו האיטלקי בתקופת ויואלדי. הוא גילה עניין מיוחד במחקר מוסיקה של מלחינים שזכו להצלחה ולמעמד חשוב בחייהם, אולם נשכחו כמעט לחלוטין לאחר מותם.

לפני כחמש עשרה שנה פנה פרופ' הירשברג למחקר בתחום האופרה שהיה אהוב עליו כל חייו. הנושא בו התמקד היה האופרה האיטלקית בעשור של איחוד איטליה (1860˗1871).

בכל שנות עבודתו היה חשוב ליהואש תחום ההסברה המוסיקלית לקהל הרחב, אשר הגיע לשיאו בסדרה המקיפה של 61 תכנית רדיו ברשת א' ("כאן תרבות" כיום) על האופרות של ורדי בעריכת ברוך אסקרוב (שודרה ב-2013), ובעקבותיה יצא לאור ספרו "קסם האופרות של ורדי" (מס' 4). במקביל לעבודתו המחקרית במסגרת האקדמיה חש בצורך להנגיש את המוסיקה הקלסית העולמית והמקומית לקהל הרחב. בשנת 1993 פתח את הקורס השנתי "מפגש עם האופרה" במכון מגיד, אשר מוסיף להתקיים 25 שנים רצופות.

בשנת 2011 זכה יהואש הירשברג בפרס אנגל ליצירת מוסיקה מקורית ולמחקר המוסיקה העברית, ובשנת 2013 הוענק לו מעמד "עמית כבוד" של האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים.

נשוי לישראלה לבית זולונדז', מאז 1964, והם התברכו בארבעה בנים ובששה נכדים.